🇷🇴 De ce să alegem e-Book-urile?

Trăim într-un secol al tehnologiei, suntem dependenți de telefoane, tablete și laptopuri, însă e incredibil câți oameni nu au descoperit încă e-Book-urile. Este adevărat și trist în același timp că din ce în ce mai puține persoane citesc în zilele noastre, însă totuși sunt plăcut surprinsă să văd din când în când câte un tânăr absorbit într-o carte. Fie că sunt în metrou, pe bancă în parc sau într-o micuță cafenea boemă, mă bucur enorm de câte ori am ocazia să văd oameni citind. Cu toate astea, în România chiar și majoritatea tinerilor încă se agață cu încăpățânare de cartea tipărită, în loc să dea o șansă și cărților electronice.

Nu știu câți dintre voi ați auzit de Streamland.ro, platforma electronică a Editurii Univers, care pune la dispoziție cea mai variată gamă de e-Book-uri de pe piața românească, la niște prețuri incredibile. Am fost extraordinar de încântată când Streamland a publicat unul din romanele mele în limba română, Un sărut franțuzesc în Londra, și de atunci am tot încercat să le arăt tuturor cunoștințelor mele avantajele de a citi cărți electronice.

kindle-381242_1920

În primul rând, e-Book-urile nu ocupă spațiu. Poți purta o bibliotecă întreagă în buzunar, pe un simplu stick sau DVD. Nu mai spun cât sunt de comod de citit, chiar și pe telefon. Când aștepți să intri la dentist, sau când stai la coadă la supermarket, poți să scoți repede telefonul și să mai citești un capitol din cartea ta preferată. În plus, dacă tot ne petrecem atâta timp în fața unui ecran, fie că e calculator sau alt dispozitiv, măcar să facem ceva util, în loc să pierdem vremea pe Facebook.

Oricât de mult ador cărțile tipărite, mirosul de cerneală și de hârtie, protejarea mediului a devenit o problemă serioasă în ziua de azi. Dacă stăm să ne gândim câți copaci sunt masacrați pentru ca noi să putem răsfoi paginile unei cărți, ne dăm seama că e-Book-urile sunt un mod de a citi nu doar comod, ci și responsabil. În plus, dacă vrem să căutăm ceva anume într-o carte electronică, trebuie doar să dăm un simplu search, nu să ne chinuim ochii parcurgând sute de pagini până găsim ceva.

Și dacă tot am ajuns la subiectul ochi, a apărut o soluție și pentru cei care au probleme cu vederea și nu pot citi prea mult, însă adoră cărțile. Mărturisesc că eu fac parte din această categorie. Sunt o cititoare avidă și devorez sute de cărți pe an — toate astea în timp ce merg pe stradă, dau cu aspiratorul sau tai legume pentru ciorbă. Ce face posibilă această minune? Cărțile audio, și programele gen TextAloud, care printr-unul din multele miracole ale tehnologiei moderne, face posibil ca o voce electronică să îți citească, pur și simplu, cartea preferată.

Un alt avantaj al e-Book-urilor este că sunt mult mai ieftine decât cărțile tipărite, și nu ocupă spațiu decât în memoria virtuală a unui dispozitiv. S-a terminat cu rafturile pline de cărți pe care trebuie să le ștergi de praf în fiecare săptămână, și care sunt atât de ghiftuite că nu mai ai loc unde să le îndeși. În schimb, poți să îți cumperi oricâte e-Book-uri vrei, și  dacă știi unde să cauți, ai să găsești o mulțime de cărți electronice gratuite. Da, exact: GRATUITE. Autorii moderni sunt atât de nerăbdători să își promoveze cărțile și să încurajeze cititul, încât de multe ori le oferă gratis iubitorilor de lectură.

Toate acestea constituie doar o listă infimă cu avantajele nemaipomenite pe care le au cei ce aleg e-Book-urile. Pe măsură ce veți deveni fani ai cărților electronice, veți descoperi o gamă nelimitată de atu-uri pe care cărțile tipărite nu vi le oferă. În plus, având ocazia să citiți numeroase cărți gratuite, oricând și oriunde, vă veți îmbunătăți cultura generală și veți descoperi noi autori. Nu-i așa că v-am pus pe gânduri? 🙂

 

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s